För nyttigt är onyttigt

Nu är det dags att ta itu med något jag funderat på ett tag. Jag måste börja äta mer vitt bröd, mindre fibrer, mindre frukt och grönt, inget te, ingen gari, ingen musli, inget matvete, quinoa och annat nyttigt. Inget av det jag brukar basera min kost på.

Det där lät ju lite konstigt, eller hur? Men så är det. Egentligen är det nog mina semestrar som fått mig att förstå det här. För varje gång jag är ute och reser äter jag annorlunda. Då finns inte allt som jag tycker om att få tag i. Man får stå ut med att det är vitt bröd på frukostbordet. Det finns inte fruktfat överallt. Quinoa och kyckling finns inte till lunch. Och tet går aldrig att dricka. Och jag mår alltid mycket bättre då. Min mage mår bättre.

Nu en släng av magkatarr. Sen en vecka tillbaka har jag upplevt min barndom på nytt med Hönökaka med smör och ost. Det var länge sen! Inget te, bara vatten. Bara mjuka, lättsmälta saker. Snälla soppor utan kryddor. Banan är enda frukten just nu. Och jag mår fint.

Nu vill jag bara säga en sak: Om du läser det här och tänker ”Jag visste väl det. Det är inte bra att äta så där nyttigt. Jag fortsätter med mina limpsmörgåsar för det har hälsocoachen sagt.” – då är du troligen just den personen som inte ska lyssna på det här. För så är det ju. Antingen lyssnar vi inte alls, eller så lyssnar vi för mycket.

De är de som redan drack mycket som började bära med sig en vattenflaska överallt. De som äter nyttigast går aldrig går på McDonalds. (Ok, där går gränsen – det tänker jag aldrig börja göra.) McDonaldsfansen tycker det är normalt att äta där ett par gånger i veckan. Det är ofta för mycket åt ena eller andra hållet.

Det kommer inte att bli så lätt. Jag är uppväxt med finskt rågbröd. Jag är fruktoman. Jag älskar alla möjliga böner och linser och sånt. Det som ligger närmast till hands för mig om jag ska äta onyttigt är småkakor och torra salta kex. Jag älskar det. Havrekakor. Saltiner. Riskakor med smak. Kanelbullar. Biscotti. Ahhh! Men jag vet inte om det är riktigt vad min mage behöver. Den behöver ”vanlig mat” med mindre fibrer i.

Det är det där med lagom.

Och det säger jag samtidigt som jag ser ett par otränade personer boka tid med en PT de tror på. En PT som bara äter torsk och broccoli. Som har tränat till sig otaliga skador. Ja, vi dyrkar extremer och skulle må så mycket bättre av lagom…

hönökaka_tillbehör_soppa_korvsoppa

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s