De som gjort en ironman förtjänar din kärlek och omtanke

När någon klarar sig genom en hjärtinfarkt vill vi ge dem all vår omsorg och omtanke. Så hylla din ironmanidol…

Illustration-_Colourbox

24Karlmar.se skriver:

Under årets Ironman i Kalmar har 30 deltagare, 15 män och 15 kvinnor, deltagit i en studie av idrottsvetenskapliga institutionen på Linnéuniversitet och Hjärtsektionen på Kalmar sjukhus. I går fick de in de sista blodproven, och nu väntar en spännande väntan på resultaten från studien som ska vara färdigställd under våren 2016.

– Vi vill undersöka om män och kvinnor påverkas i samma utsträckning efter ett Ironman. Det finns indikationer på att kvinnor tar samma skada, men inte bygger upp kroppen lika bra som män efteråt, säger Patrick Bergman lektor vid institutionen för Idrottsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

Innan sommaren genomgick samtliga studiedeltagare en avancerad hjärtundersökning på sjukhuset i Kalmar och sedan har ytterligare undersökningar gjorts, däribland direkt efter målgången av årets Ironman i Kalmar. Utöver effekterna på hjärtat, så undersöks även njurarna och levern – och redan nu kan man berätta lite om effekterna.

– Ja, man kan säga att efter ett Ironman så bryts hjärtat ner till ungefär samma nivå som vid en hjärtinfarkt, och då är frågan om det är ohälsosamt eller bara ett naturligt svar på träningen. Hjärtat blir väldigt trött efter ett Ironman, säger Bergman.

Är ett Ironman för extremt för kroppen?
– Det är lite det vi vill veta. Är människan kapabel till att klara av det här utan att ta skada? I en studie såg man att fortfarande 19 dagar efter avslutad Ironman-tävling, så hade inte skelettmuskulaturen återhämtat sig.

http://24kalmar.se/2015/08/25/sa-paverkas-hjartat-av-ett-ironman-paminner-om-en-hjartinfarkt/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s