Jag – Advanced Matwork-lärare

Control Balance Cropped Contrology-Ex33_270w

Examen avklarad. STOTT Pilates Advanced Matwork. Och det, vill jag säga, är något att vara stolt över.

(Jag har skrivit om detta förr men först lite repetition:)
Jag gick på mitt första pilatespass för kanske 6-7 år sen. Hos Mona. O herre gud vad löjligt jag tyckte att det var! Vi skulle ligga på sidan med armarna rakt framför oss, föra översta armen mot taket och sen över och bakom oss. Spinal rotation. Ja…? Och…? Ligga där och flytta armen – hur svårt kan det vara? Tänkte att det här måste vara någon slags träning för de som är extremt skadade kanske. Som inte kan röra sig alls. Och klassen jag gick på kallades ändå Pilates fortsättning.

Efter klassen kom Mona fram till mig och sa: Du kanske borde gå en nybörjarklass först.

What!? Du skämtar? Nej, jag sa inte så, men det var det jag tänkte. Vilket larv! Så jag gick och tog mig ett tufft FYS-pass istället.

Tack och lov har jag ju alltid haft den inställningen att det måste finnas något bra i det som många människor tror på. Så lite då och då gick jag tillbaka för att se om jag möjligen kunde finna något vettigt i det där. Och jag vaknade sakta. Hela ljuset gick upp när Carita Lesche dök upp ett par timmar på en utbildning, pratade om globalt stabiliserande muskler och öppna kinetiska kedjor. Hon la mig på en foamroller och visade svåra koncentrationskrävande övningar. Jättespännande! Och detta skulle alltså vara pilates…?

Det var så det började och nu är STOTT Pilates Advanced Matwork Examen avklarad. Det har verkligen inte varit en räkmacka, kan jag lova. Inte som någon annan träningskurs. Men det var också därför jag valde den här kursen. Mona kom också från STOTT. Och Jin. Och jag märkte ju att de kunde mer än andra. Ingen tvekan om det.

Ett bevis för att jag gjort helt rätt är min egen rygg. ”Totaldestruerade kotor och två diskbråck” står det i magnetkamerautlåtandet. Före pilatestiden frågade läkaren hur länge jag som längst varit utan ryggsmärta. Jag svarade en timme. Idag svarar jag två veckor. Det är helt och hållet stabilitetträningens förtjänst.

Pilates ser lätt ut. Främst för att det är så många dansare med god kroppskontroll som syns på bilderna. Och målet är att det ska se lätt ut. Kontroll och jobb med bara precis de muskler som behövs. Avslappnat och mjukt i nackar och rörelse. Och samtidigt blir du svettig om du gör rätt. Jag som kom från soffpotatisvärlden har fått gå igenom många stadier av inlärning. Att överhuvudtaget hitta musklerna, lära mig att spänna dem, kontrollera dem. Och sen när jag äntligen lärt mig det skulle man kunna slappna av med kontroll också. Huga.

Min erfarenhet nu är att många går flera år på pilatesklasser utan att riktigt hitta rätt. Om du går på pilates för att ”det är skönt” – be din pilateslärare peta på och korrigera dig lite extra, eller ta en privatlektion. Spinal rotation är inte en lätt rörelse! Chansen är stor att du kommer att upptäcka en helt ny värld. Det är oerhört svårt att hitta rätt själv om du är en vanlig dödlig 😀

Och om du har ont i ryggen eller höfter eller axlar: Do Pilates! Det är inte detsamma som att gå på ett allmänt corepass på gymmet. Grundövningarna är dock precis de samma som lärs ut av läkare och sjukgymnaster vid ryggkliniker. Jag har gått sån kurs också. Sen blir det lite svårare 🙂 Min favorit är Control Balance. Som Joseph Pilates själv gör på bilden.

Som sagt, examen är klar. Från kurs till examen har det tagit 15 månader. Och inte bara det. Den erkänt hårda examinatorn erbjöd mig att fortsätta hos henne. Nuff said.

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s