Bli PT på en vecka

Dagens Erbjudande: Totalt okunniga personliga tränare. Passa på!

I min telefon poppade idag dagens Groupon upp. En PT-utbildning för 19900 kr. Halva priset, passa på! Och det bästa av allt: Du kommer att bli Sveriges modernaste personliga tränare. På sju dagar. Yeah!

Men herre gud! Nu får ni väl ändå ge er! Jag brukar ibland raljera över att det tar fjorton dagar att bli personlig tränare, men jag har alltså tagit i. Det räcker tydligen med en vecka.

Inom andra yrkesgrupper kämpar man med att göra utbildningarna längre, införa certifieringar, fördjupa kunskaper och öka statusen. Arbetsuppgifter som tidigare inte krävde någon utbildning tar idag allt längre tid att bli arbetsduglig för.

Mitt första jobb var att sitta i kassan i en matbutik. Ingen utbildning alls. Fick stå bredvid i en kvart innan det var min tur att håva in pengarna. Jag avancerade sen till charkdisken. Utan skolning. Idag kan man gå en 40 veckors utbildning på Lernia för att bli butiksanställd. Men då får du ingen charkkompetens.

Jag jobbade också som städerska. Ingen utbildning. Fick gå bredvid en dag. Lernia erbjuder nu en 14 dagar lång utbildning. Men då får du välja om du vill gå inriktning lokalvård eller hemservice. Du hinner inte lära dig allt på så kort tid.

Reseledare. Tre dagars kurs gick jag. Fem veckor tar densamma idag.

Vårdbiträde.Under två dagar fick vi öva oss i hur man tvättar och lyfter folk. Idag: 55 veckor för att få lägsta möjliga anställning inom vården.

Sjuksköterskeutbildning var två år när jag gick den. Idag är den tre. Journalister blir allt mer utbildade; från ett hantverksyrke till studier på universitet. Lärare måste vara behöriga nuförtiden.

Överallt finns viljan att genom ökad kunskap bli bättre på det vi gör och därigenom öka statusen och lönen. Men uppenbarligen inte inom PT-branschen.

Självklart ska det inte krävas en doktorstitel för att bli personlig tränare. Alla de hundratals högskolepoäng jag har i filosofi, swhahili, datastukturer och gud vet allt har jag ingen nytta av. Och ska inte ha heller. Jag hävdar också bestämt att den PT-utbildning jag har inte har givit mig det som är basen i det jag använder som personlig tränare. Det är istället den praktiska erfarenhet jag fått genom att träna själv, genom att lära av andra ledare, men också sjuksköterskeutbildningen, coachutbildningen, motiverande samtal-kursen och friskvårdskonsulentutbildningen. Hur man än gör går det inte att lära sig det jag tycker man behöver på en vecka. Och det finns ju Personlig tränare som har mycket mer relevant utbildning än jag.

Jo, det står att man behöver ha förkunskaper för att gå sjudagarsutbildningen som Groupon erbjuder idag. Företaget kommer att skicka ut de studiemateriel du behöver ha läst inte innan du kommer till utbildningsveckan. Låt mig gissa att du ska kunna musklernas namn och hur hjärtat fungerar. Det står inget om något intagningstest.

Sen får du allt du behöver kunna. Anatomi, biomekanik, näringslära, kostrådgivning, rörlighet, rehab och prehab, funktionsanalyser, hur du säljer in dig själv, målplanering, träningslära´och prestationstester.

Ingen examination verkar behövas för att du efter en vecka ska få ut din ”internationella licens”. Och en gratis surfplatta. Toppen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s