Att välja sin PT, del 1

– Du ska träna tre gånger per vecka, sa hon. Två gånger med mig skulle vara bäst.
– Men jag vill träna något varje dag. Det behöver inte vara så hårt. Och en gång i veckan med en PT.
– Nej, det är för mycket. Det är inte bra. Och en gång med mig är lite lite.

Henne valde jag inte.

– Jag kan hjälpa dig att lägga upp ett styrketräningsprogram med maskiner och så småningom börja med fria vikter.
– Jag tror nog att jag kan maskinerna ganska bra själv. Jag vill lära mig något annat.
– Men det är viktigt att man grundtränar först och sen går mot hypertrofi och max. Först ska du göra 3×15 i maskiner.

Honom valde jag inte heller.

– Vad har du för mål?
– Jag vet inte riktigt. Jag vill mest träna lite annorlunda, lära mig nya saker.
– Ja men du måste ha ett mål. Ett mätbart mål.
– Jag kan allt om smarta mål men jag har inget nu. Jag vill ha kul bara.
– Du kommer inte att lyckas om du inte har ett mål.

Nähä. Inget napp här.

– Jag behöver nog lite allsidig träning. Både rörlighet och styrka och smidighet.
– Alltså, jag kan det här med styrka. Rörlighet är inte min grej.

Inte en chans.

Jag var sugen på att testa det där med personlig träning. Gick in på lite olika gym ibland och nosade runt. Fick till ett litet samtal ibland men hittade inte vad jag sökte.

Jag har en livsdevis jag lever efter: ”umgås alltid med människor som är smartare än du själv”. Klokheten smittar liksom av sig och så blir man själv smartare och visare. Till slut är man så klok att man inte alls tycker det är besvärligt att vara mest korkad i gänget. 🙂

Det gällde alltså att hitta en riktigt klok PT. Förlåt, men när man själv är 40 år och har varit med om en hel del behöver man ingen som inte vet vad det innebär att inte längre vara 20, säger självklarheter och har gått en tvåveckorskurs för att få ha en PT-tröja på sig.

En klok PT vet också att hen inte passar för alla. ”Vilken typ av kunder passar du bäst för?” frågar jag ibland PT-kollegor – nu när jag själv jobbar som personlig tränare. De som säger: ”Jag kan ta alla människor” – De litar jag inte ett dugg på. Det enda det betyder är att de inte är klara över vem de själva är. Omogna, skulle jag säga.

Till slut hittade jag en PT jag ville ha. På gymmet var det honom man skulle gå till för att få sig en PT tilldelad. ”Men det är dig jag vill ha”, sa jag när han först försökte erbjuda mig en annan. ”Jag vill ha Dig och ingen annan.” Jag tror han såg att jag hade bestämt mig. Att han inte hade något val, stackarn. 🙂 Och han har fått dras med mig länge nu.

Varför valde jag honom? För att han kunde mer. Mer av det mesta. Och när jag väljer någon måste det ju vara någon jag ser upp till. Och jag såg upp till Filip. För Filip gjorde det jag inte såg någon annan göra. Han gjorde allt. Han lyfte sin skivstång, han körde stretchpass, han kunde pilates och rörlighet och Zumba. Vältränade, muskulösa killar som även kan vicka på höfterna, har taktkänsla och koordination och förstår vad väl tränad betyder, är ju oemotståndliga! Själv kunde jag inget alls av det där. Särskilt inte Zumba. Särskilt inte koordination. Särskilt inte skivstång. Och särskilt inte något alls. Dessutom var han sjukgymnast. Och inte 20 år. Och inte käck.

Det mesta jag kan har jag lärt mig av Filip. Jo då, jag har också gått PT-utbildning och pluggat på Bosön och lärt mig om hypertrofi och bänkpress och målsättningar, men i ärlighetens namn är det inte därifrån det mesta jag använder kommer. Det kommer från människor jag tränat för. Från Filip. Men också Lollo, Mona, Sabine, Carita och Bella. (Och den där hysteriskt roliga pilatestränaren, Will, som jag hade i London ”Oh Daaaarling, you mustn’t strain your lovely little neck muscles like that – daaaarling!.”)

Sina bästa smultronställen ska man ju egentligen inte avslöja, så att man får ha dem i fred. Men nu har jag i alla fall avslöjat Filip. Han finns på Sturebadet om ni också vill ha honom. Saken är den att jag vet att ni inte alla kan få honom, så jag vågar avslöja hans namn. Alla kan inte få direktkontakt med Mästaren. Då gäller det att man istället väljer någon som tränats av en Mästare. Så, min rekommendation till dig: Vänd dig till någon av Mästarens lärjungar… 😉

filip

3 kommentarer

 1. – jag vill inte träna
  – nähä, vad vill du då?
  – jag vill vara så pass tränad att jag mår bra
  – då måste du träna
  – ok då. kan du tvinga mig lite?
  – ja

  Den lärjungen vill jag ha. Förslag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s